Bestuursleden gezocht

 

Door het vertrek van enkele bestuursleden van onze  stichting zijn wij op zoek naar vervangers.

De stichting richt haar werkzaamheden op het open gebied tussen het Noorderbos in Tilburg, de Waalwijkse weg, Berkel-Enschot en de Burgemeester Bechtweg. Het gebied van een kleine 600 ha groot, wordt aangeduid met de namen Nieuwe Warande en Zwaluwenbunders, en ligt in Landschapspark Pauwels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij houden ons bezig met ecologie, natuur- en landschapsontwikkeling, wandelpaden, cultuurhistorische projecten, ontwikkeling van streekproducten, kennisoverdracht via de media en rondleidingen in het gebied. Wij zijn een door de gemeente Tilburg gewaardeerde gesprekspartner met betrekking tot de inrichting en het beheer van het gebied.

Voor de komende jaren staan er in het gebied grote projecten op stapel die het aanzien ingrijpend gaan veranderen, zoals de aanleg van een Waterpark, de herinrichting van een gedeelte van de Zwaluwenbunders en de verdere uitbouw van Landschapspark Pauwels.

Hebt u interesse om een bijdrage te leveren aan de realisatie van de toekomstplannen? Laat ons dat weten via stichtingnieuwewarande@gmail.com

We nemen dan contact met u op om dit samen te bespreken.

--------------------------------------------------------

Nieuwe Warande schoon 

23 september 2023     AFGELAST IVM REGEN!

We gaan weer aan de slag om het gebied De Nieuwe Warande en Zwaluwenbunders een stukje schoner maken. Al wandelend rapen we het aanwezige zwerfvuil op en verzamelen dit in zakken. Dat doen we langs zand- en fietspaden tussen Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout..Een kleine moeite voor een fijner leefmilieu. Doet u mee?Ook kinderen zijn van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We verzamelen op zaterdag 23 september om 13 uur buiten bij Brasserie Valentijn, Molenhoefstraat 44 in Udenhout. Tot uiterlijk 16 uur steken we de handen uit de mouwen. Wij zorgen voor afvalgrijpers, vuilniszakken en iets te eten en te drinken. Neem zelf eventueel handschoenen mee.

Graag aanmelden via deze link of mail naar  pieteradriaansen@gmail.com

----------------------------------------------------

Nieuwe bomen geplant


In april 2023 zijn mede op ons initiatief meer dan veertig inheemse bomen geplant langs het graspad tussen Quirijnstokstraat en Vijfhuizen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bomen vormen een mooi element in het landschap en markeren het wandelpad. Als ze gegroeid zijn, geven ze schaduw aan wandelaars en zijn ze een fijne plek voor vogels en andere dieren. Bovendien zorgen ze ervoor dat de bodem meer vocht vasthoudt. In dit open landschap vormen kleine landschaps­elementen als een bomenrij of braamstruweel belangrijke stapstenen voor dieren. Ze geven hen bescherming en voedsel, waardoor zij zich kunnen verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere en een nest kunnen maken.

Wandeling Nieuwe Warande en Zwaluwenbunders op 1 oktober

Voor iedereen die kennis wil maken met de geschiedenis, het landschap en de natuur van het gebied de Nieuwe Warande, Hazennest en Zwaluwenbunders, organiseren we een wandeling op zondagochtend 1 oktober 2023 10-12 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertrekpunt: Brasserie Valentijn, Molenhoefstraat 44, 5071RM, Udenhout. Twee ervaren gidsen staan dan klaar om u rond te leiden door het gebied.  De kosten bedragen € 2,50 pp., die ten goede komen aan de stichting Nieuwe Warande. Te voldoen bij vertrek. Om een idee te krijgen van het aantal belangstellenden vragen we u om u aan te melden bij lajwinkelmolen@hotmail.com

----------------------------------------------------- 

Jaarverslag 2022

Benieuwd wat wij afgelopen jaar hebben gedaan? Lees ons jaarverslag!

 

Nieuwsarchief

Opschoondag 18 maart 2023

 

Doe je a.s. zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur met ons mee aan de landelijke Opschoondag? We gaan samen aan de slag om ons werkgebied vrij te maken van zwerfvuil.We doen dat langs de zand- en fietspaden tussen Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. 

Klik hier om je op te geven. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We verzamelen om 13.00 uur buiten bij Brasserie Valentijn, Molenhoefstraat 44 in Udenhout. Wij zorgen voor prikkers en vuilniszakken. Neem zelf eventueel handschoenen mee.

Relatie natuur & Gezondheid

 

Dr. Jolanda Maas van de VU in Amsterdam vertelde inspirerende feiten over de positieve relatie tussen natuur en gezondheid tijdens een themabijeenkomst van Stichting Duurzaamheidsvallei in november 2023. Mensen die regelmatig in aanraking komen met natuur blijken gezonder dan andere mensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De onderzoeksresultaten leidden tot het advies dat bewoners in de directe woonomgeving:

  • uitzicht moeten hebben op minstens 3 bomen;
  • 30% groen/boombedekking nodig hebben;
  • binnen 300 meter moeten wonen van een parkomgeving

Dus de 3 - 30 - 300 regel.

 

Voor een samenvatting van Stichting Duurzaamheidsvallei van de informatie van Dr. Jolanda Maas, zie hier

---------------------------------------------