Ommetje Nieuwe Warande

We hebben een mooie bewegwijzerde wandeling uitgezet van 4 kilometer door het gebied Zwaluwenbunders en Nieuwe Warande, het Ommetje. Een indruk van de wandeling krijg je in deze videoMeer informatie over de route vind je door hier te klikken.

 

NB: In verband met een herziening van de wandelknooppunten, wordt ook het ommetje Nieuwe Warande gewijzigd. Nadere informatie volgt.

Nieuwe wandelpaden

We zouden graag meer onverharde wandelpaden zien in ons gebied, zodat we er al wandelend nog meer van kunnen genieten.

Daarvoor zijn we hard aan het werk, in overleg met de gemeente Tilburg en andere belanghebbenden.

Groepswandelingen

En paar keer per jaar organiseren we wandelingen waar je aan deel kunt nemen. Tijdens deze wandelingen vertellen we interessante informatie over de dieren en planten in het gebied, of over de historie.

We kondigen deze wandelingen aan op de homepagina van onze website en op facebook.

Wandeling cultuurhistorie

We hebben een wandeling gemaakt langs12.000 jaar geschiedenis van De Nieuwe Warande. De route is 5 km en je kunt deze op elk moment lopen. Hij is namelijk in samenwerking met IVN Oisterwijk beschikbaar via de IVN-route-app. Tijdens het wandelen zie je op je telefoon interessante wetenswaardigheden over het gebied.

Startpunt: Brasserie Valentijn, Molenhoefstraat 44 Udenhout.

Je kunt de app gratis downloaden via de Apple- en Google store. Na het downloaden van de route kun je deze offline gebruiken.

Wandelen

 

 

 

 

Op 4 september om 10 uur openen we het Pauwelspad, een rondwandeling van circa 34 km door de mooie natuur van Landschapspark Pauwels. De opening vindt plaats bij Het Witte Kasteel in Lon op Zand (Kasteellaan 17) door de wethoudres Rik Grashoff en Louis Laros van respectievelijk Tilburg en Lon op Zand. Meteen daarna kun je met een stukje van het Pauwelspad kennismaken tijdens een rondwandeling van twee uur.

 

De route is ontwikkeld door actieve wandelliefhebbers van Stichting Nieuwe Warande, Stichting Het Witte Kasteel, Stichting Wandelnet en enkele enthousiaste individuen.

 

Je kunt de route in één keer lopen of in delen, eventueel met een overnachting.

Je kunt bijvoorbeeld starten bij Het Witte Kasteel in Loon op Zand.  Je wandelt dan door het bos naar de Pauwelshoeve en via het agrarisch gebied  van de Zwaluwenbunders en Nieuwe Warande naar het voormalige klooster Koningsoord in Berkel-Enschot. Daarna loop je langs de Leemkuilen naar landpark Assisië en vervolgens via Biezenmortel, De Brand en de Drunense Duinen weer terug naar Loon op Zand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt ook op een andere plek beginnen. Er zijn drie startlocaties, die elk met de bus bereikbaar zijn. Daar zijn ook parkeerterreinen. De route is makkelijk te volgen doordat deze geheel is bewegwijzerd via wandelknooppunten.

Er verschijnt na de zomer een folder met een kaart waarop de route en de knooppunt­nummers staan. De folder zal verkrijgbaar zijn bij onder meer de VVV’s. De folder kan ook worden gedownload  op de website van het Pauwelspad die eveneens na de zomer het licht zal zien. Daar kan dan ook een gpx-bestand gedownload worden voor mensen die een navigatie-app op hun telefoon gebruiken.

 

Na de opening van het Pauwelspad gaan we aan de slag met het maken van een aantal kortere ommetjes langs de route, wandelingen van circa 3 tot 7 km. Ook deze zullen op de website komen te staan. Daarnaast plaatsen we in de toekomst op de website ook informatie over de natuur en de cultuurhistorie van het gebied. Als alles compleet is, hopen we  een handzaam boekje te publiceren met de routes en alle verzamelde informatie.

 

Meer informatie:

www.pauwelspad.nl

of de Facebookpagina Pauwelspad.